Sociální podnik

Proč zrovna chráněná dílna?
Minulý režim se cíleně snažil odsouvat mentálně či jinak postižené lidi na okraj tak, aby nebyli na očích. Vlastně je to zajímavé téma: proč se na postižení – stigma – někteří z nás dodnes neradi koukají. Obecní blázen byl dříve běžnou součástí života, zatímco dnes máme po celé zemi desítky ústavů. Bývalé zámečky, dříve centra urozenosti, v dnešní době kdesi na okraji civilizace koncentrují ty, kdo od Boha dostali zdánlivě méně.

Jako sociální podnik dodržujeme v našem podnikání několik principů:

  • Sociální prospěch

Zaměstnáváme 63 % pracovníků s postižením nebo jinak znevýhodněných.

V současné době v pivovaru pracuje jedenáct klientů nedalekého sociálního zařízení „Domova Domino“ v Zavidově. Většinou jde o muže a ženy , jejichž péči rodina z různých důvodů nezvládá, nebo rodinné zázemí zcela chybí. Chráněná dílna dává příležitost zapojit se do pracovního procesu a žít život společně s většinovou populací.

Dalších 25 zaměstnanců má tělesný nebo jiný hendikep a pracuji jako řidiči, kuchařky, obsluha bistra… nejpočetnější je pivovarská chasa.
Všichni zaměstnanci se svým unikátním způsobem podílejí na chodu a směřování podniku a mají za to od nás plnou úctu a podporu.

Práci v pivovaru našim znevýhodněným kolegům usnadňují čtyři asistenti, také máme pro všechny k dispozici psychosociální pracovnici Václavu Mitáčkovou, která do pivovaru pravidelně dojíždí a konzultuje pracovní i osobní radosti i starosti.

  • Ekonomický prospěch

Podnik vytváří minimálně 30 % vlastních tržeb. Státní provozní dotace bereme jako podporu našim zaměstnancům, aby nemuseli plnit výkonové normy, mohli pracovat svým tempem a být za to oceněni jako zdraví lidé. Jde nám o soběstačnost a o to, abychom i v případě změny sociální politiky státu byli schopni bez problémů dál pokračovat v naši bohulibé činnosti – výrobě a prodeji dobrého piva ve stávajícím personálním obsazení.

V zakládacích dokumentech podniku jsme se také zavázali, že zisk podniku bude z více než 51 % využíván pro rozvoj sociálního podniku nebo jinak prospěšně v našem okolí. V roce 2021 vznikl účetní zisk ve výši Kč 4 877 320,60 Kč. Celá částka byla použita na úhradu neuhrazené ztráty z minulých let.

Děláme si věci rádi podle svého, a proto neexistují externí zakladatelé nebo zřizovatelé, na kterých bychom byli ve strategickém rozhodování či řízení závislí.

  • Environmentální prospěch

Využíváme objekty bývalého pivovaru v Chříči. Provoz byl zrušen v roce 1939 a obnoven na jaře 2015. Rozloha technických budov, které byly obnoveny k využívání (brownfields), je cca 0,2 ha.Co se týče „zelené energie“, v Pivovaru je vybudována unikátní varná technologie využívající biomasu (palivové dříví) pro otop pod pivovarskými kotli. Dřevo na topení získáváme z části z vlastního lesa (viz dále). Předehřev teplé vody (na 58°C) je realizován solárními kolektory. Je také zavedena rekuperace odpadního tepla z chladicího systému.

Pivovarské mláto jako odpadní surovina z vaření piva se distribuuje mezi několik místních odběratelů – chovatelé, rybáři, myslivci.

Pytle od sladu pak používáme jako pytle do odpadkových košů a také je přešíváme na odnosné tašky na pivo.

Pivovar má vlastní čističku vody, vlastní studnu a les.

Co se týče výroby a distribuce – pivo je stáčeno do KEG sudů jako vratných obalů, v červnu 2020 byla díky dotaci OPZ pořízena myčka skleněných lahví.

  • Místní prospěch

Pivovar zaměstnává pracovníky přímo z Chříče nebo blízkého okolí. Úzkou spolupráci máme navázanou s ÚSP Zavidov, odkud pochází 11 našich mentálně postižených zaměstnanců.

Fandíme „blízkým“ dodavatelům i odběratelům. Našimi věrnými dodavateli jsou Bohemia Hop, Sladovna Kounice – Ing. Karel Klusáček, Coalex s.r.o., Gastronom 98 nebo Bílý Mlýn Kepka. Dlouholetými odběrateli jsou pak např. Družstvo Hlas (Kavárna Družba), Sociální podnik Startujeme o.p.s., Etincelle o.s., Jaroslav Kesner (Terešovské uzeniny od Jardy) aj. Všem děkujeme za skvělou letitou spolupráci.

Pivovar dlouhodobě podporuje místní Základní školu Pivoňka, kterou pomáhal zřídit. Mj. nyní například vaří obědy pro žáky a pedagogy.

pavel_a_pivo

leos_lepi

franta_vozi_drivi

pavel_stipe_drivi

pavel_plni